header afbeelding

behang
stoomapparaat

Behang verwijderen

Het verwijderen van behang en behanglijm kan een vervelende klus zijn. Vooral als er verschillende lagen behang over elkaar heen geplakt zijn, of als het behang overschilderd is. Ook het soort behang speelt hierin een rol. Oud (jute) behang is vaak moeilijk water doorlaatbaar. Het verwijderen van oud behang zal dan ook vaak meer werk kosten. Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende manieren om behang te verwijderen.

Papieren behang verwijderen

Behang van papier zal over het algemeen makkelijk te verwijderen zijn. Soms komt het voor dat papieren behang een waterafstotende laag heeft. Je zal deze laag dan eerst voor een deel moeten verwijderen alvorens je aan de slag kan. Het verwijderen / kapot maken van de laag kun je doen met bijvoorbeeld een staalborstel, schuurpapier, mes of speciale roller. Je kerft het behang dan op zoveel mogelijk plaatsen in waardoor het water beter opgenomen kan worden. Let er op dat je niet te hard kerft. Hierdoor kan de muur beschadigd raken.

Glasvezelbehang verwijderen

In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt is glasvezelbehang wel te verwijderen. Het kost echter wel wat meer tijd dan gewoon behang. De werkwijze is als volgt: Maak allereerst een aantal inkepingen in het behang. Hoe meer hoe beter, gebruik eventueel een speciale behangperforator. Doorweek vervolgens de volledige behangbaan met heet water vermengd met afwasmiddel of een speciale behangverwijderaar. Nog beter werkt de eerder besproken behangafstomer, te huur bij een bouwmarkt. Laat het water goed intrekken zodat het behang helemaal doorweekt is. De waterafstotende laag van het glasvezelbehang zal dit vertragen. Begin dus niet te snel met het afsteken van het behang. Bij gebruik van een stoomapparaat dien je het stoomblad lang genoeg op het behang te houden voordat je het kunt verwijderen. Ook kun je wat afweekmiddel aan het apparaatstoomwater toevoegen voor een nog beter resultaat.